Trendy ve vybavení interiéru se neustále mění a kuchyně rozhodně nejsou výjimkou. Ještě před deseti lety bylo využití kuchyňských ostrůvků v domácích kuchyních spíše výjimkou.
Najděte pro ostrůvek ideální využití
Každý nábytek v interiéru musí mít předem určený svůj účel, aby zapadl do celkového konceptu. Pro kuchyňské ostrůvky to platí dvojnásob. Lze je vybavit a navrhnout tak, aby plnily různé účely. Jaké využití mohou mít?
- Prvním a zároveň nejvyužívanějším způsobem je využití kuchyňského ostrůvku k vaření. Uprostřed instalovaná varná deska a ze stropu zavěšená komínová digestoř. Tato varianta je nejvíce finančně náročná. Komínové digestoře jsou dražší, je třeba do ostrůvku přivést elektřinu nebo plyn a vše správně nasvítit.
- Druhým způsobem využití kuchyňského ostrůvku je příprava pokrmů. Všechny přípravné práce při čištění a krájení potravin mohou být prováděny na ostrůvku, mimo hlavní pracovní zónu, která zůstává na kuchyňské lince.
- Třetí využití kuchyňského ostrůvku je odkládání. Ostrůvek slouží pro odkládání špinavého nádobí, aby nepřekáželo na ploše kuchyňské linky. V tomto případě je vhodné vybavit ostrůvek dřezem a připojit vodu a odpady, což znamená další investici navíc. Nemusí sloužit jen pro odkládání použitého vybavení, ale i pro servis pokrmů.
Možnosti provedení ostrůvků
Je jen na vás, v jakém provedení zvolíte ostrůvek vy. Možností je mnoho. Ostrůvek může být vybaven poličkami a skříňkami nebo může stát jen na nohou s volným spodním prostorem. Výbava záleží na využití ostrůvku. Volný spodní prostor dokáže opticky zvětšit a prosvětlit domácnost a kuchyni. I materiály, ze kterých se dají ostrůvky vyrobit, jsou rozdílné. Základní je MDF deska, která je také nejlevnější variantou. Zajímavý design dodají ostrůvkům materiály, jako je masivní dřevo nebo čiré bezpečnostní sklo. Velmi populární jsou v současnosti ostrůvky z jednoho kusu materiálu – litý mramor nebo litý plast. Tyto materiály jsou nejdražší.